Как да изберем цвят на интериорните врати?

Едно от най-трудните решения свързано с избора на интериорни врати е какъв цвят да бъдат те. Най-честият съвет е: „Каквото на Вас Ви харесва!”, но понякога се случва да не знаете какво точно Ви допада. В тази статия ще разгледаме няколко „насоки”, които могат да Ви помогнат в избора на Вашите нови интериорни врати.

Според стената

Първият критерий, по който може да се ориентирате е цветът на стената. В зависимост от това какъв цвят „огражда” вратата, може да изберете, дали тя да контрастира на стената и да бъде основен акцент или да се слива с боята или тапетите, за да остане незабележима. Вторият вариант за интериорни врати е особено предпочитан, ако помещението е малко. Така дизайните и цветовете не се „бият” за вниманието Ви и можете да направите друга мебел или детайл, ключов за интериора.

Според пода

Друг фактор, по който може да се водите, е цвета на пода. Ако стаята вече е декорирана в една и съща цветова гама, се препоръчва цветът на вратата да е с до няколко тона по-различен от този на пода. Ако пък подът е видимо по-тъмен от останалата част на стаята, то тогава вратите ще е добре, да бъдат с по-светли тонове, за да може да се изглади контраста.

Според мебелите

Вратите могат да се изберат и според цвета на останалите мебели в стаята. Дори и те да се различават по цвят в различните стаи, добре е да се изберат преобладаващите нюанси, които да се съчетаят с крилото. Често, дограмата в жилището определя цвета на вратите. Ако тя е в дървесен цвят, половината от работата Ви е свършена. Нужно е само да откриете правилните тонове, които да допълнят, вече поставената дограма.

Според стила Ви

Ако не желаете да се водите по нито един от горните критерии, то тогава може да изберете цвета, според това какво искате да постигнете с интериора в дома си.

  • За елегантност, комфорт и уют е добре да изберете червеникави нюанси. Светлите тонове могат визуално да разширят пространството, а тъмните излъчват строгост и задълбоченост.
  • Вратите в студени нюанси придават по „арт” усещане в дома. Те говорят за индивидуалност и минимализъм.
  • Топлата гама, от друга страна, предлага необходимия комфорт и топлина.
  • Вратите в бял цвят са универсално решение за всеки стил и стая в дома.

Класиката е винаги на мода, затова ако не можете да изберете цвят, заложете на сигурното и стилното. Ако подът и стените са в различни цветове и не се съчетават добре, тогава на помощ идва бяла врата в лек и изчистен дизайн, която да уравновеси цялостната визия на стаята.

Съществуват множество съчетания на цветове и нюанси. Всички те обаче съществуват, именно, защото на „някой” така му е харесало. Правила, по които да се водим няма. Нужно е да разчитаме на специалисти, но най-вече на собственото си чувство за стил. Току-виж, с избора си сме създали следващата мода!