Разликите между ПДЧ, MDF и HDF

Сигурно Ви се е налагало да влезете в някой магазин за мебели, било то да търсите маса, гардероб, прозорец… Или пък сте решили да сменяте интериорните си врати.

В тази статия ще се запознаете кои са трите вида дървесина, с които се предлагат вратите и кой от тях е най-достъпният и най-препоръчваният. Ще разберете също и различните степени на всеки конструиран дървесен панел.

Много често, когато става дума за артикул от дърво служителите в оторизираните магазини започват да характеризират вратата /масата/ прозореца и т.н с тези термини. Ако Ви се е случвало и се чудите за какво точно са говорили, това е Вашата статия.

  • ПДЧ, това са плоскости или плочки изработени от пресовани дървесни стърготини, премесени със синтетични смоли и други подходящи свързващи вещества. ПДЧ материалът е един от най-бюджетните варианти,  на който може да се спрете.
  • MDF материалът представлява плоскост със средна плътност, която е съставена от дърво, премесено с влакна.

Тъй като MDF панелът е съставен от малки дървесни частици в структурата му няма възли или пръстени, което го прави по-еднороден от естествената дървесина, благодарение, на което материалът е по-лесен за обработка. При направата на MDF се използват влакната, лепилото и топлината, за да се създаде плътно свързваща дъска. И меката и твърда дървесина се използват за производството на MDF.

  • HDF панелът може да характеризираме като Фиброкартон с висока плътност. Или на по-прост език казано – дъска, произведена от дървени влакна, свързани със смола, под ВИСОКО налягане и топлина. HDF е продукт за вътрешна употреба в сухи условия. HDF, поради много фината си повърхност, е подходящ за различни покрития – фурниране, ламиниране, боядисване и лакиране

Сега знаейки разликите от ПДЧ/MDF и HDF, може спокойно да изберете мебелите, които да издържат и паснат на интериора Ви най-добре.